1
1

 

De heraldiek van het wapen van de Schiffelerhof

Bij de viering van het 25-jarig bestaan van de Schiffelerhof in de huidige vorm is een wapenschild aangenomen.

De achtergrond van het wapenschild is gevierendeeld in kwartieren in een tweetal kleuren uit het wapen van de gemeente Heerlen; Or (Goud) en Sinopel (Groen). Sinopel symboliseert rust en natuur en Or symboliseert warmte, zonnig en koninklijk.

Elk kwartier is gevuld met heraldische symbolen uit bestaande wapens. Waarbij drie ervan te gerelateerd zijn aan de geschiedenis van de Schiffelerhof.

logo-schiffelerhofMet de wijzers van de klok mee:
Rechts boven: De leeuw van sabel (zwart) met de kroon van or (goud of geel) en de dubbele staart uit het wapen van Heerlen; de heerlijkheid en latere gemeente waarin de hof ligt. De gemeente Heerlen was zelf ook een tijd eigenaar.
Rechts onder: Drie ballen van keel (rood) onder een barensteel van azuur (blauw), die de familie Retersbeek van de familie Schaesberg overnam, toen ze hun bezittingen verwierf.
Links onder: Een hertengewei van sinopel (groen) uit het wapen van Retersbeek; de familie die in de middeleeuwen met de Schiffelerhof beleend werd.
Links boven: Een gevlochten bijenkorf die symbool staat voor een veilige thuishaven aan voormalige, huidige en toekomstige bewoners die in harmonie met elkaar samenleven.